Χιμαιρικός ιός

  Στην Ελληνική μυθολογία αναφέρεται η Χίμαιρα ως ένα φοβερό τέρας, ένα μυθολογικό ζώο,που εξέπνεε φωτιά, είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού, και η ουρά του κατέληγε σε φίδι. Σύμφωνα με άλλες περιγραφές, είχε περισσότερα από ένα κεφάλια, συνηθέστερα τρικέφαλος (κεφαλή λέοντα, κατσίκας και δράκοντα).

Ο όρος «Χίμαιρα» χρησιμοποιείται σήμερα για να περιγράψει όντα ή αντικείμενα που δημιουργήθηκαν από το συνδυασμό ετερόκλητων στοιχείων. Για παράδειγμα, στη Γενετική περιγράφει ζωντανούς οργανισμούς που έχουν περισσότερους από έναν Γενετικούς κώδικες, ή κύτταρα από περισσότερους από έναν οργανισμούς (βλ. Χίμαιρα (γενετική)).

Γενετικός χιμαιρισμός ή χίμαιρα είναι ένας μεμονωμένος οργανισμός που αποτελείται από κύτταρα με περισσότερα από έναν διακριτούς γονότυπους. Στα ζώα, αυτό σημαίνει ένα άτομο που προέρχεται από δύο ή περισσότερους ζυγώτες, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει την κατοχή αιμοσφαιρίων διαφορετικών τύπων αίματος, λεπτών παραλλαγών στη μορφή (φαινοτύπου ) και, εάν οι ζυγώτες είχαν διαφορετικά φύλα, τότε ακόμη και η κατοχή τόσο θηλυκών όσο και ανδρικών γεννητικών οργάνων[1] (αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά διαφορετικά φαινόμενα που μπορεί να οδηγήσουν σε μεσοφυλία). Οι χίμαιρες των ζώων παράγονται από τη συγχώνευση πολλαπλών γονιμοποιημένων αυγών. Στις χίμαιρες των φυτών, ωστόσο, οι διακριτοί τύποι ιστών μπορεί να προέρχονται από το ίδιο ζυγωτό και η διαφορά οφείλεται συχνά σε μετάλλαξη κατά τη συνήθη κυτταρική διαίρεση. Κανονικά, ο γενετικός χιμαιρισμός δεν είναι ορατός κατά την περιστασιακή επιθεώρηση. Ωστόσο, έχει εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της απόδειξης της καταγωγής.[2]

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο χιμαιρισμός μπορεί να συμβεί στα ζώα είναι με μεταμόσχευση οργάνου, δίνοντας έναν μεμονωμένο ιστό που αναπτύχθηκε από διαφορετικό γονιδίωμα. Για παράδειγμα, η μεταμόσχευση του μυελού των οστών καθορίζει συχνά την επακόλουθη ομάδα αίματος του λήπτη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s