ΗΠΑ: Πώς το δίκτυο Koch υπομονόμευσε τον πόλεμο κατά του COVID (μετάφραση)

https://athens.indymedia.org/post/1616466/

Περιγραφή: Athens Indymedia

από ΚτΚ

17/01/2022 11:50 πμ.

Μετάφραση του άρθρου των Walker Bragman και Alex Kotch (Daily Poster, Center for Media and Democracy). Ο πλήρης κατάλογος των links βρίσκεται στην αρχική δημοσίευση (https://www.dailyposter.com/how-the-koch-network-hijacked-the-war-on-covid/)


Πώς το δίκτυο Koch υπομονόμευσε τον πόλεμο κατά του COVID

Καθώς η Omicron εξαπλώνεται, ένα σκιώδες ινστιτούτο γεμάτο με περιθωριακούς γιατρούς φαίνεται να αποτελεί μέρος της διετούς στρατηγικής των μεγάλων επιχειρήσεων για τη νομιμοποίηση των επιθέσεων στις παρεμβάσεις κατά της πανδημίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς η παραλλαγή Omicron άρχισε να εξαπλώνεται, ένα μικρό σχολείο φιλελεύθερων τεχνών σε μια δενδροφυτεμένη πανεπιστημιούπολη στο Μίσιγκαν, το Hillsdale College, ανακοίνωσε ότι ιδρύει μια Ακαδημία για την Επιστήμη και την Ελευθερία με σκοπό «να εκπαιδεύσει τον αμερικανικό λαό σχετικά με την ελεύθερη ανταλλαγή επιστημονικών ιδεών και τη σωστή σχέση μεταξύ ελευθερίας και επιστήμης στην αναζήτηση της αλήθειας».

Η ακαδημία εμπνεύστηκε από την πανδημία. «Καθώς αναλογιζόμαστε το χειρότερο φιάσκο δημόσιας υγείας στην ιστορία, η αντίδρασή μας στην πανδημία αποκάλυψε σοβαρά ζητήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η επιστήμη», σημείωσε ο πρόεδρος του κολεγίου σε δελτίο Τύπου.

Αλλά το εγχείρημα δεν είναι ακριβώς μια προσπάθεια εφαρμογής της επιστήμης στην κρίση του COVID-19. Το λεγόμενο «φιάσκο» ήταν τα κυβερνητικά μέτρα για την πανδημία, όπως οι εντολές για μάσκες και εμβόλια, η επιδημιολογική επιτήρηση και τα lockdowns.

Το Hillsdale είναι ένα συντηρητικό χριστιανικό ίδρυμα με δεσμούς με την κυβέρνηση Τραμπ. Και οι ακαδημαϊκοί πίσω από την ακαδημία – Scott Atlas, Jay Bhattacharya και Martin Kulldorff – συνδέονται με το σκοτεινό χρήμα της δεξιάς που επιτίθεται στα μέτρα για τη δημόσια υγεία.

https://www.politico.com/magazine/story/2018/05/12/hillsdale-college-trump-pence-218362/

Η τριάδα έχει επίσης δεσμούς με τη Διακήρυξη του Great Barrington Declaration, ένα ευρέως αμφισβητούμενο αλλά με μεγάλη επιρροή κείμενο που ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μια πολιτική «ανοσίας της αγέλης» αφήνοντας την COVID-19 να εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα, παρόλο που ο ιός έχει σκοτώσει περισσότερους από 800.000 Αμερικανούς.

Η ακαδημία είναι η νεότερη πρωτοβουλία που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πνευματική κάλυψη σε μια σχεδόν διετή εκστρατεία από τα δεξιά και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για να επιβάλουν την επιστροφή στην κανονικότητα για να ενισχύσουν τα εταιρικά κέρδη εν μέσω μιας πανδημίας που τώρα αυξάνεται και πάλι χάρη στην Omicron.

Η πιο πρόσφατη επιτυχία αυτής της εκστρατείας ήρθε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας και μια χούφτα Δημοκρατικοί ενώθηκαν για να περάσουν ένα συμβολικό μέτρο για την κατάργηση ενός κανόνα της κυβέρνησης Μπάιντεν, που απαιτούσε από τις μεγάλες εταιρείες να επιβάλλουν εμβόλια ή τακτικά τεστ COVID για τους εργαζόμενους.

Αυτή είναι η ιστορία του πώς ξεκίνησε αρχικά αυτή η εκστρατεία που χρηματοδοτήθηκε από τις εταιρείες και πώς συνέχισε να αντικαθιστά τους ειδικούς της δημόσιας υγείας και να υποκλέπτει την κυβερνητική απάντηση στην πανδημία.

Ο πόλεμος κατά της δημόσιας υγείας

Όταν η COVID άρχισε να εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Μαρτίου του 2020, οι πολιτείες ανταποκρίθηκαν με lockdowns σε διαφορετικό βαθμό. Και οι 24 Δημοκρατικοί κυβερνήτες και οι 19 από τους 26 Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες εξέδωσαν εβδομαδιαίες διαταγές παραμονής στο σπίτι και περιορισμούς των μη βασικών επιχειρήσεων.

https://ballotpedia.org/States_that_issued_lockdown_and_stay-at-home_orders_in_response_to_the_coronavirus_(COVID-19)_pandemic,_2020

Τα μέτρα περιορισμού οδήγησαν σε μείωση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και πιθανώς έσωσαν εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως. Αλλά η συρρίκνωση της φυσικής κατανάλωσης και της εργασίας, σε συνδυασμό με το κλείσιμο εργοστασίων σε μέρη όπως η Κίνα, διατάραξε την οικονομία. Μια έκθεση του 2020 από την εταιρεία εταιρικών συμβούλων McKinsey & Co. διαπίστωσε ότι οι βιομηχανίες που επλήγησαν περισσότερο θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψουν.

https://www.mckinsey.com/featured-insights/coronavirus-leading-through-the-crisis/charting-the-path-to-the-next-normal/covid-19-recovery-in-hardest-hit-sectors-could-take-more-than-5-years

Ένας τομέας που δέχθηκε ιδιαίτερα μεγάλο πλήγμα ήταν η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε απότομα το 2020, θέτοντας την παγκόσμια οικονομία σε αβέβαιη βάση.

Πριν περάσει πολύς καιρός, οι Ενώσεις Επιχειρηματιών -ιδιαίτερα εκείνες που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα- άρχισαν να στοχοποιούν τα μέτρα δημόσιας υγείας που απειλούσαν τα κέρδη τους. Επικεφαλής μεταξύ αυτών ήταν ομάδες που συνδέονται με τον δισεκατομμυριούχο Charles Koch, ιδιοκτήτη της Koch Industries, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ορυκτών καυσίμων στον κόσμο.

Ο πόλεμος κατά των μέτρων για τη δημόσια υγεία ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου 2020, όταν οι Αμερικανοί για την Ευημερία (AFP), η δεξιά μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από τους Charles και David Koch, εξέδωσε δελτίο Τύπου με το οποίο καλούσε τις πολιτείες να παραμείνουν ανοιχτές.

https://www.sourcewatch.org/index.php?title=Americans_for_Prosperity

«Μπορούμε να επιτύχουμε τη δημόσια υγεία χωρίς να στερήσουμε από τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα», ανέφερε.

Έναν μήνα αργότερα, το Αμερικανικό Νομοθετικό Συμβούλιο Ανταλλαγής (ALEC), ένα επιχειρηματικό λόμπυ που χρηματοδοτείται εν μέρει από τις βιομηχανίες Koch, δημοσίευσε επιστολή με την οποία καλούσε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιτρέψει στις πολιτείες να ανοίξουν ξανά. Η επιστολή αυτή υπογράφηκε από περισσότερους από 200 πολιτειακούς νομοθέτες και «ενδιαφερόμενους φορείς», συμπεριλαμβανομένων ηγετών από ομάδες που χρηματοδοτούνται από τον Koch, όπως το Ίδρυμα Δημόσιας Πολιτικής του Τέξας και το Ινστιτούτο James Madison.

https://www.sourcewatch.org/index.php/American_Legislative_Exchange_Council

Για να διεξάγει τον πόλεμό του, το δίκτυο Koch βασίστηκε επίσης στον «astroturf» οδικό χάρτη πίσω από το αντικυβερνητικό κίνημα Tea Party, χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό μαύρου χρήματος για τον συντονισμό των διαδηλώσεων κατά του lockdown.

Οι συμμετέχοντες σε μια σειρά από συγκεντρώσεις κατά του lockdown στρατολογήθηκαν από την FreedomWorks, μια ομάδα μαύρου χρήματος που συνδέεται με τον Charles Koch και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση διαδηλώσεων του Tea Party το 2009. Αρκετές από τις συγκεντρώσεις του 2020 προωθήθηκαν επίσης από τη Convention of States Action, μια ομάδα που ιδρύθηκε από μια οργάνωση με δεσμούς με το δίκτυο Koch και τον δισεκατομμυριούχο του hedge fund Robert Mercer, η οποία θέλει να ξαναγράψει το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Στο Μίσιγκαν, μια μεγάλη εκδήλωση οργανώθηκε από το Michigan Freedom Fund, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που χρηματοδοτείται από την οικογένεια της υπουργού Παιδείας του Τραμπ, Betsy DeVos.

https://www.sourcewatch.org/index.php/FreedomWorks

https://www.sourcewatch.org/index.php?title=Convention_of_States_Action

https://www.washingtonpost.com/politics/inside-the-conservative-networks-backing-anti-quarantine-protests/2020/04/22/da75c81e-83fe-11ea-a3eb-e9fc93160703_story.html

Οι ομάδες που χρηματοδοτούνται από τους Kochs και τους «συναδέλφους» τους στράφηκαν επίσης σε μια πιο ύπουλη μορφή καταπολέμησης εμπνευσμένη από τις στρατηγικές του Tea Party: τη δημιουργία ενός ακαδημαϊκού και πνευματικού δικτύου που θα δημιουργούσε και θα προωθούσε τη δική του «επιστήμη» για να επιτεθεί στις πολιτικές μετριασμού του COVID.

«Δημιουργία ανοσίας… μέσω φυσικής μόλυνσης»

Στις 4 Οκτωβρίου 2020, η Διακήρυξη του Great Barrington Declaration κυκλοφόρησε στον κόσμο. Με συγγραφείς τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Jay Bhattacharya, τον πρώην καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Martin Kulldorff και την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Sunetra Gupta, η διακήρυξη συνιστούσε στις κυβερνήσεις να επιτρέψουν σε νεότερους, υγιέστερους ανθρώπους να μολυνθούν από την COVID-19, διατηρώντας παράλληλα «στοχευμένη προστασία» για τους ευάλωτους, προκειμένου να επιτευχθεί ανοσία αγέλης. Οι προτάσεις περιελάμβαναν το να περιορίζουν τα γηροκομεία τις εναλλαγές του προσωπικού και οι επιχειρήσεις να βασίζονται σε εργαζόμενους με «επίκτητη ανοσία».

«Η πιο συμπονετική προσέγγιση που εξισορροπεί τους κινδύνους και τα οφέλη της επίτευξης ανοσίας της αγέλης είναι να επιτραπεί σε όσους διατρέχουν ελάχιστο κίνδυνο θανάτου να ζήσουν κανονικά τη ζωή τους για να αποκτήσουν ανοσία στον ιό μέσω της φυσικής μόλυνσης», αναφέρεται στη δήλωση.

Η διακήρυξη καυχιόταν για την επίφαση της ακαδημαϊκής νομιμότητας. Οι διαπιστευμένοι συντάκτες του έγραψαν την επιστολή σε ένα συνέδριο που φιλοξενήθηκε από το εύηχο «Αμερικανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών» (AIER) στο Great Barrington της Μασαχουσέτης. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της δήλωσης, η επιστολή έχει έκτοτε υπογραφεί από περισσότερους από 2.700 «επιστήμονες της Ιατρικής και της Δημόσιας Υγείας» και «κανένας από τους συγγραφείς ή τους συνυπογράφοντες δεν έλαβε χρήματα, αμοιβή, υποτροφία ή μισθό από κανέναν».

Όμως η «Διακήρυξη» έχει προέλθει από τον κόσμο του δεξιού μαύρου χρήματος και των εταιρικών συμφερόντων, και πολλοί από τους υπογράφοντες δεν έχουν επαληθευτεί.

https://www.theguardian.com/world/2020/oct/09/herd-immunity-letter-signed-fake-experts-dr-johnny-bananas-covid

Η AIER, η οποία φιλοξένησε και μαγνητοσκόπησε το συνέδριο και καταχώρησε τον ιστότοπο της «Διακήρυξης», είναι ένα φιλελεύθερo think tank που συνδέεται με τον Koch. Από το 2018 έως το 2020, το Ίδρυμα Charles Koch δώρισε περισσότερα από 100.000 δολάρια στο ινστιτούτο. Και πριν από αυτό, το Ίδρυμα Koch δώρισε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δολάρια στο Emergent Order Foundation, πρώην Emergent Order LLC, μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων που ασχολήθηκε με συμβουλευτικές υπηρεσίες μάρκετινγκ αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων για το AIER.

https://www.sourcewatch.org/index.php?title=Koch_Family_Foundations#Contributions_of_the_Charles_G._Koch_Foundation

https://projects.propublica.org/nonprofits/organizations/480918408/201823199349104557/IRS990PF

https://projects.propublica.org/nonprofits/organizations/42121305/202001829349301040/IRS990

https://projects.propublica.org/nonprofits/organizations/42121305/201921339349304727/full

Το AIER έχει επίσης λάβει 54.000 δολάρια από το Atlas Network, μια ομάδα κατά της ρύθμισης (σμτ.: κρατικής παρέμβασης στην αγορά), γνωστή παλαιότερα ως Atlas Economic Research Foundation, η οποία έχει λάβει περισσότερα από μισό εκατομμύριο δολάρια από το Ίδρυμα Charles Koch και το συνδεδεμένο με αυτό Ινστιτούτο Charles Koch. Το Atlas Network τσέπωσε επίσης σχεδόν 3,9 εκατομμύρια δολάρια από το DonorsTrust, ένα ταμείο μαύρου χρήματος που συνδέεται με πλούσιους δεξιούς δωρητές όπως οι Koch και Mercer, και την αδελφή του ομάδα, Donors Capital Fund.

Σε αντάλλαγμα, η AIER παρείχε υποτροφίες σε ακαδημαϊκούς σε διάφορα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον Koch. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο οικονομολόγος Peter Boettke, πρώην πρόεδρος της Mont Pelerin Society, της οποίας ο Charles Koch υπήρξε μέλος, και ο Michael Munger, επίκουρος μελετητής στο υποστηριζόμενο από τον Koch Ινστιτούτο Cato. Στους επιτρόπους της AIER περιλαμβάνεται ο Benjamin Powell, διευθυντής του Ινστιτούτου Ελεύθερης Αγοράς στο Texas Tech University, το οποίο έχει λάβει εκατομμύρια από το δίκτυο Koch. Ο Πάουελ είναι γνωστός για την υπεράσπιση των sweatshops.

Ο Bhattacharya, συν-συγγραφέας της Διακήρυξης του Great Barrington, είναι πρώην ερευνητής στο Ινστιτούτο Hoover, το οποίο έλαβε 430.000 δολάρια από το ίδρυμα του Charles Koch μεταξύ 2017 και 2018, καθώς και 1,4 εκατομμύρια δολάρια από το ταμείο μαύρου χρήματος DonorsTrust από το 2016 έως το 2020. Έκτοτε, ο Bhattacharya έχει εμφανιστεί σε πολλά προγράμματα βίντεο του Hoover.

Ο Bhattacharya, ο Gupta και οι εκπρόσωποι της AIER δεν απάντησαν στα αιτήματα σχολιασμού. Ο Kulldorff επέμεινε ότι δεν έχει λάβει ποτέ χρήματα από το δίκτυο Koch.

«Ιδρύματα που συνδέονται με τον Koch χρηματοδότησαν την έρευνα COVID υπέρ του lockdown του Dr. Neil Ferguson στο Imperial College, αλλά ποτέ δεν χρηματοδότησαν εμένα, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα», δήλωσε ο Kulldorff. «Τα λουκέτα έχουν αποφέρει τεράστια κέρδη για τον Koch και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ έχουν πετάξει τα παιδιά και την εργατική τάξη κάτω από το λεωφορείο».

«Πρόσβαση στα πιο υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης»

Η Διακήρυξη του Great Barrington και η στρατηγική της για τη φυσική ανοσία χλευάστηκαν ευρέως από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Η στρατηγική καταδικάστηκε από την Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής και την Ένωση Ιατρικής για τον HIV, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus τη χαρακτήρισε «ανήθικη». Χιλιάδες επαγγελματίες υγείας κάλεσαν τις κυβερνήσεις να αγνοήσουν τις στρατηγικές που βασίζονται στη φυσική μόλυνση.

«Ποτέ στην ιστορία της δημόσιας υγείας κανείς δεν πρότεινε τη μόλυνση ολόκληρου του πληθυσμού με ένα παθογόνο με το οποίο δεν έχουμε καμία μακροχρόνια εμπειρία ως στρατηγική για τη διαχείριση μιας πανδημίας», δήλωσε ο επιδημιολόγος και γιατρός Ρόμπερτ Μόρις, ο οποίος έχει συμβουλεύσει αρκετές ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Παρ’ όλα αυτά, η δήλωση και οι συντάκτες της αγκαλιάστηκαν από αρκετούς πολιτικούς ηγέτες, καθώς τα επιχειρήματά τους παρείχαν επιστημονική εγκυρότητα στις laissez-faire προσεγγίσεις τους για την πανδημία.

Ο κατάλογος αυτός περιελάμβανε τον Πρόεδρο Τραμπ. Δύο μήνες πριν από τη δημοσίευση της Διακήρυξης του Great Barrington, ο Τραμπ καλωσόρισε τους συντάκτες του εγγράφου σε μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο, παρόλο που η σύμβουλος COVID-19 της κυβέρνησης, Deborah Birx, προειδοποίησε τους συναδέλφους της ότι οι γιατροί ήταν «μια περιθωριακή ομάδα χωρίς γείωση στις επιδημίες, τη δημόσια υγεία ή την επιτόπια εμπειρία της κοινής λογικής».

https://tinyurl.com/4zsd3ean

Ο σύμβουλος COVID-19 του Τραμπ, Scott Atlas, ένας νευροακτινολόγος χωρίς ιστορικό στις μολυσματικές ασθένειες, φάνηκε να είναι ένας από τους πολλούς υπαλλήλους που υποστήριξαν τη στρατηγική της «Διακήρυξης». Αν και ο Atlas αρνήθηκε ότι προέτρεπε την προσέγγιση της φυσικής ανοσίας, υποστήριξε δημοσίως ότι οι μάσκες δεν βοηθούν στον περιορισμό του ιού και αποκάλεσε την ιδέα της υποχρεωτικής χορήγησης εμβολίων στους νέους «άρνηση της επιστήμης», ισχυρισμός που έχει διαψευστεί πλήρως.

https://edition.cnn.com/2020/10/17/politics/scott-atlas-face-masks-coronavirus/index.html

Ο πρόεδρος ενθουσιάστηκε με την ανοσία της αγέλης και τη γρήγορη λύση που υποσχέθηκε για την εκστρατεία επανεκλογής του. Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2020, ο Τραμπ άρχισε να προβάλλει τις έννοιες που σύντομα θα κωδικοποιούνταν στη Διακήρυξη του Great Barrington. Δήλωσε σε ένα δημαρχείο του ABC News: «Και θα αναπτύξετε… μια νοοτροπία αγέλης. Θα είναι – θα αναπτυχθεί η νοοτροπία της αγέλης, και αυτό θα συμβεί».

https://www.washingtonpost.com/outlook/2020/10/14/herd-immunity-barrington-declaration/

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Τραμπ, ορισμένες πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων υιοθέτησαν στρατηγικές αποχής από την πανδημία.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis διέταξε την επαναφορά των περισσότερων εμπορικών συναλλαγών τον Νοέμβριο του 2020, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών χώρων εστίασης, και απαγόρευσε στις τοπικές αρχές να επιβάλλουν εντολές χρήσης μάσκας και κοινωνικές αποστάσεις.

Ο συν-συγγραφέας της δήλωσης Bhattacharya συμβούλευσε τον DeSantis σχετικά με την προσέγγισή του και χαρακτήρισε τον κυβερνήτη «εξαιρετικό» για τον χειρισμό της πανδημίας. Τον περασμένο μήνα, ο DeSantis υπέγραψε νομοθεσία για την απαγόρευση των εντολών εμβολιασμού σε ολόκληρη την πολιτεία.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ήρε την εντολή χρήσης μάσκας στην πολιτεία του και τους περιορισμούς στην επιχειρηματική δραστηριότητας λόγω COVID τον Μάρτιο του 2021. Τον επόμενο μήνα δήλωσε ότι το Τέξας μπορεί να είναι κοντά στην ανοσία της αγέλης. Πρόσφατα, ο Άμποτ εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα για την απαγόρευση των εντολών για χρήση μάσκας, το οποίο ένας ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ανεφάρμοστο επειδή παραβιάζει τον νόμο για τους Αμερικανούς με αναπηρίες.

https://eu.statesman.com/story/news/coronavirus/2021/04/12/gov-greg-abbott-texas-covid-herd-immunity-claim-experts-disagree/7187771002/

https://www.texastribune.org/2021/11/10/texas-schools-mask-mandate-ban-overturned/

Τα κεντρικά επιχειρήματα της Διακήρυξης του Γκρέιτ Μπάρινγκτον βρήκαν υποστήριξη και στο εξωτερικό. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο συν-συγγραφέας Gupta συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε καθυστερήσει να επιβάλει αποκλεισμούς και να εφαρμόσει covid testing μετά τον πρώτο εντοπισμό του κοροναϊού στη χώρα του. Ένα μήνα μετά τη συνάντηση αυτή, ο Τζόνσον έστειλε μια σειρά από κείμενα που απηχούσαν τα βασικά σημεία της «Διακήρυξης», μεταξύ άλλων ότι ο ιός δεν αποτελούσε πραγματικό κίνδυνο για άτομα κάτω των 60 ετών.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/boris-johnson-covid-opinion-piece-telegraph-cummings-b1887234.html

Στη συνάντηση του Λονδίνου συμμετείχε επίσης ο Anders Tegnell, ο κρατικός επιδημιολόγος της Σουηδίας, μιας χώρας που έγινε γνωστή για την απόρριψη των περιορισμών. Τον Απρίλιο του 2020, ο διευθυντής δημόσιας υγείας της Σουηδίας υποστήριξε: «Δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ των μέτρων περιορισμού που λαμβάνονται σε χώρες και της επίδρασης στην πανδημία».

«Πρέπει να το παραδεχτείτε στους [συντάκτες της] Διακήρυξης του Great Barrington: Είχαν εξαιρετική πρόσβαση στους υψηλότερους μοχλούς της κυβέρνησης», δήλωσε ο Gavin Yamey, M.D., M.P.H., καθηγητής παγκόσμιας υγείας και δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Duke. «Είχαν βαθύτατο αντίκτυπο στη χάραξη πολιτικής. Ξανά και ξανά, έχουμε δει τους [ανθρώπους πίσω από τη] Διακήρυξη του Great Barrington να παίρνουν αυτό που θέλουν».

Ένα καταστροφικό τίμημα

Παρά τον ισχυρισμό της Διακήρυξης του Great Barrington ότι προτείνει «την πιο συμπονετική προσέγγιση» για την COVID-19, τα κράτη και οι χώρες που υιοθέτησαν την αντι-επεμβατική στρατηγική της, έχουν όλα βιώσει μια σφαγή από το COVID.

Τη στιγμή της δημοσίευσης της διακήρυξης, περίπου 200.000 Αμερικανοί είχαν πεθάνει από τον ιό. Έκτοτε, ο αριθμός αυτός έχει τετραπλασιαστεί, ο υψηλότερος (γνωστός) αριθμός από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η Φλόριντα έχει μετατραπεί σε hotspot του COVID-19, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν ένα στα πέντε κρούσματα στις ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι. Οι αριθμοί του ιού αυξήθηκαν επίσης στο Τέξας, με τις δύο πολιτείες να αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο όλων των θανάτων από COVID-19 στις ΗΠΑ εκείνη την περίοδο.

https://www.whsv.com/2021/08/02/florida-accounts-nearly-1-5-us-covid-cases/

https://www.newsweek.com/florida-texas-account-more-30-percent-us-covid-deaths-past-three-months-1635013

Ακόμη και με όλες αυτές τις μολύνσεις, δεν επιτεύχθηκε ποτέ ανοσία αγέλης. Την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας προειδοποίησαν ότι η παραλλαγή Omicron θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έξαρση στην πολιτεία.

Οι διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη φυσικής ανοσίας της αγέλης δεν είχαν πολύ καλύτερη τύχη. Μια καυστική έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο από Βρετανούς νομοθέτες – πολλοί από το ίδιο το κόμμα του πρωθυπουργού Τζόνσον – διαπίστωσε ότι η αποτυχία της χώρας να ανταποκριθεί γρήγορα και επιθετικά στον ιό ήταν «μία από τις σημαντικότερες αποτυχίες στη δημόσια υγεία που έχει βιώσει ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο» και οδήγησε σε «πολλές χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί».

Και στη Σουηδία, όπου περίπου 11 στους 100 ανθρώπους είχαν διαγνωστεί με τον ιό, οι θάνατοι από τον COVID-19 ανέρχονται σε 1.476 θανάτους ανά εκατομμύριο, πολλές φορές περισσότεροι από τους πλησιέστερους γείτονές της.

https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

«Σκοπεύουμε να μην αφήσουμε την Omicron να διαταράξει την εργασία και το σχολείο»

Παρά το κόστος, τα μηνύματα της δεξιάς κατά των μέτρων δημόσιας υγείας συνεχίζονται.

Εκ πρώτης όψεως, τα λουκέτα μπορεί να φαίνονται ευεργετικά για ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις, ιδίως για εκείνες που θεωρούνταν βασικές επιχειρήσεις και διέθεταν ισχυρή βάση για ηλεκτρονικές αγορές. Αλλά ο κοινωνικός επιδημιολόγος Justin Feldman, του Κέντρου FXB για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Χάρβαρντ, σημείωσε ότι «ορισμένοι κανονισμοί κοστίζουν άμεσα χρήματα στις επιχειρήσεις».

Ο Feldman εξήγησε ότι «η αμειβόμενη καραντίνα και η απομόνωση σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται για να μένουν στο σπίτι αντί να εργάζονται», οι εντολές για τα εμβόλια θα μπορούσαν να «καταστήσουν δύσκολες τις προσλήψεις κατά τη διάρκεια έλλειψης εργατικού δυναμικού» και οι εντολές για τη χρήση μάσκας «σηματοδοτούν στο κοινό ότι γενικά υπάρχει κίνδυνος και τότε δε θα εξυπηρετούν τις επιχειρηματικές – καταναλωτικές δραστηριότητες».

Αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος για τον οποίο τον Μάρτιο του 2021, το ταμείο μαύρου χρήματος DonorsTrust δαπάνησε σχεδόν 800.000 δολάρια για να διαδώσει την αφήγηση ότι ο φόρος της πανδημίας οφειλόταν στην πραγματικότητα σε κυβερνητικές παρεμβάσεις. Τον Μάιο, το DonorsTrust εξέδωσε ένα δελτίο Τύπου που ισχυριζόταν ότι τα λουκέτα πλήττουν τους εργαζόμενους.

Τον Ιούνιο, το Mercatus Center, ένα φιλελεύθερ think tank στο Πανεπιστήμιο George Mason που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την οικογένεια Koch, άρχισε να χρηματοδοτεί μια βάση δεδομένων που διαχειρίζεται η Emily Oster, μια οικονομολόγος η οποία έχει υποστηρίξει ότι τα μειονεκτήματα του κλεισίματος των σχολείων υπερτερούν των κινδύνων της έκθεσης στην COVID-19. Το έργο της Oster αναφέρθηκε από τον κυβερνήτη DeSantis όταν υπέγραψε το διάταγμα του περασμένου Αυγούστου που προέτρεπε τους γονείς να αψηφήσουν τις εντολές για σχολικές μάσκες.

Και νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ίδρυμα για την Οικονομική Εκπαίδευση, μια άλλη μη κερδοσκοπική οργάνωση που χρηματοδοτείται από τον Koch, ισχυρίστηκε ότι οι «αφελείς κυβερνητικές παρεμβάσεις» ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας παγκοσμίως και την έξαρση της παγκόσμιας φτώχειας.

Τέτοιες αφηγήσεις περί παρεμβάσεων ενάντια στη δημόσια υγεία είχαν διαρκή αντίκτυπο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει αγκαλιάσει την ανοσία της αγέλης μέσω της μόλυνσης με τον τρόπο που το έκανε ο Τραμπ, και θέσπισε μια εντολή εμβολιασμών για τις μεγάλες εταιρείες, η οποία αντιμετώπισε δικαστικές προκλήσεις και αντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους και συντηρητικούς Δημοκρατικούς νομοθέτες.

Αλλά ο Μπάιντεν, του οποίου η ομάδα αντιμετώπισης του COVID-19 διευθύνεται από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο επενδυτικής εταιρείας και τον αποκαλούμενο «επιχειρηματία του επιχειρηματία» Τζέφρι Ζιέντς, συνέχισε την πίεση του προκατόχου του να κρατήσει τη χώρα ανοιχτή, δηλώνοντας μάλιστα πρόωρα «ανεξαρτησία» από την COVID-19 την 4η Ιουλίου του περασμένου καλοκαιριού.

https://www.latimes.com/world-nation/story/2021-01-20/joe-biden-jeff-zients-covid-19-crisis

https://abcnews.go.com/amp/US/obama-era-officials-return-white-house-worth-millions/story?id=76582015

https://www.washingtonpost.com/business/economy/jeff-zients-was-with-obama-for-the-long-haul–and-now-hes-going-long-in-investing/2018/05/11/baadb1aa-5312-11e8-9c91-7dab596e8252_story.html

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι τα lockdowns δε θα επιστρέψουν, παρά την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron και τη συνεχή εξάπλωση της Delta. Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική προσομοίωση, μια εντολή παραμονής στο σπίτι για οκτώ εβδομάδες ως απάντηση στο νέο κύμα θα μπορούσε να σώσει 300.000 ζωές.

Την περασμένη Παρασκευή, η ομάδα αντιμετώπισης του κοροναϊού του Λευκού Οίκου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επανεπιβεβαίωνε την περιορισμένη προσέγγισή της, μια στάση που επανέλαβε ο Μπάιντεν στις παρατηρήσεις του για την Omicron την Τρίτη: «Έχουμε την πρόθεση να μην αφήσουμε την Omicron να διαταράξει την εργασία και το σχολείο για τους εμβολιασμένους».

Η «ήττα των lockdowns» είναι μόνο ένα κομμάτι της εμπλοκής των μεγάλων επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Το μορατόριουμ (στμ. προσωρινή παύση) έξωσεων στη χώρα αφέθηκε να λήξει αφού αντιμετώπισε πολλαπλές νομικές προκλήσεις που χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από το Ίδρυμα Charles Koch – την ίδια στιγμή που ο Charles Koch άρχισε να κάνει νέες επενδύσεις σε ακίνητα. Ένα μεταγενέστερο μορατόριουμ που τέθηκε σε εφαρμογή από την κυβέρνηση Μπάιντεν ακυρώθηκε επίσης από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Και ενώ μία από τις πρώτες προεδρικές υποσχέσεις του Μπάιντεν ήταν η αποσαφήνιση των προτύπων ασφάλειας για την COVID-19 στους χώρους εργασίας, οι κατευθυντήριες γραμμές που προέκυψαν κατέληξαν να περιορίζονται σε μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων, μετά από μήνες πίεσης των επιχειρηματικών ομίλων, όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ.

https://www.dailyposter.com/somehow-there-are-still-no-safety-standards/

Το Επιμελητήριο και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα πίεσαν επίσης για μια «ασπίδα εταιρικής ευθύνης» για την προστασία των εργοδοτών από αγωγές που σχετίζονται με την COVID-19. Έχουν επίσης αγωνιστεί ενάντια στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την απελευθέρωση της πατέντας του εμβολίου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (για την επιτάχυνση του παγκόσμιου εμβολιασμού).

https://www.dailyposter.com/lawmakers-unify-to-give-corporate/

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-vaccines-chamber/u-s-chamber-opposes-wto-waiver-of-vaccine-intellectual-property-rights-idUSKBN2AU243

Η πίεση της δεξιάς κατά των μέτρων για τη δημόσια υγεία παρουσιάζει σημάδια επιτυχίας. Η υποστήριξη των μέτρων περιορισμού της πανδημίας μειώθηκε σημαντικά μέσα σε εννέα μήνες από την έναρξη της πανδημίας. Μια δημοσκόπηση της Gallup από τον Νοέμβριο του 2020 διαπίστωσε ότι μια πλειονότητα 49% των Αμερικανών δήλωσαν ότι θα καταφεύγανε στον τόπο τους (στμ.: θα περιοριζόντουσαν στο σπίτι τους) ως απάντηση σε μια σοβαρή επιδημία, από 67% τον Μάρτιο. Η μείωση οφειλόταν κυρίως σε μια «απότομη πτώση» μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων.

«Μια λαμπερή πόλη σε έναν λόφο»

Οι συντάκτες της Διακήρυξης του Great Barrington συνεχίζουν να προωθούν την ανοσία αγέλης μέσω των λοιμώξεων COVID-19. Ο Gupta είναι συνιδρυτής μιας Μ.Κ.Ο. στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ονομασία Collateral Global, η οποία είναι αφιερωμένη στην αποκάλυψη των υποτιθέμενων αρνητικών επιπτώσεων των μέτρων περιορισμού της COVID-19, και η οποία έχει τον Bhattacharya στο προσωπικό της.

Ο Bhattacharya, εν τω μεταξύ, δημοσίευσε ένα άρθρο τον περασμένο Ιανουάριο υποστηρίζοντας ότι ο εμβολιασμός των ανθρώπων στην πατρίδα του, την Ινδία, ήταν «ανήθικος» επειδή οι περισσότεροι είχαν «φυσική ανοσία» και ο κίνδυνος ανεπιθύμητων αντιδράσεων υπερέβαινε τα οφέλη του εμβολιασμού. Έναν μήνα αργότερα, η χώρα γνώρισε το χειρότερο επιδημικό κύμα όλων των εποχών.

Και οι τρεις συν-συγγραφείς συνδέονται τώρα επίσης με το Ινστιτούτο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών Brownstone, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Όστιν του Τέξας, που ιδρύθηκε από τον πρώην διευθυντή σύνταξης της AIER Jeffrey Tucker τον Μάιο του 2021 για να αποτρέψει «την επανάληψη των lockdown». Ο Bhattacharya υπηρετεί ως ανώτερος μελετητής του οργανισμού, ο Kulldorff είναι ανώτερος επιστημονικός διευθυντής και ο Gupta είναι συγγραφέας.

Σύμφωνα με τον Yamey του Πανεπιστημίου Duke, το ινστιτούτο προωθεί ενεργά την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια.

https://www.medpagetoday.com/special-reports/exclusives/95601

«Ξανά και ξανά, έχουν προωθήσει τρομερή παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια», δήλωσε. «Είναι, για παράδειγμα, σθεναρά αντίθετοι στον εμβολιασμό των παιδιών, παρόλο που γνωρίζουμε ότι τα ανεμβολίαστα παιδιά έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Πολύ λυπηρά βγήκαν στην τηλεόραση για να πουν ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν, επειδή ισχυρίζονται ψευδώς ότι ο εμβολιασμός δεν έχει καμία επίδραση στη μετάδοση».

Τώρα οι συν-συγγραφείς της δήλωσης Bhattacharya και Kulldorff, καθώς και ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ Scott Atlas εμφανίστηκαν και πάλι, ως οι τρεις πρώτοι «υπότροφοι» της νέας Ακαδημίας Επιστήμης και Ελευθερίας στο Hillsdale College.

Το Hillsdale, μια ιδιωτική μη θρησκευτική χριστιανική σχολή, αποτελεί εδώ και καιρό εργοστάσιο συντηρητικής σκέψης. Το 2016, κατά τη διάρκεια μιας εναρκτήριας ομιλίας στο Hillsdale, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Clarence Thomas το αποκάλεσε «λαμπερή πόλη πάνω σε έναν λόφο». Αγάλματα του Ρόναλντ Ρίγκαν και της Μάργκαρετ Θάτσερ κοσμούν ένα τμήμα της πανεπιστημιούπολης του, γνωστό ως «Liberty Walk». Ο πρόεδρος του Hillsdale Larry Arnn ήταν πρόεδρος της αντιδραστικής “Επιτροπής 1776” του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία προσπάθησε να διαμορφώσει τα προγράμματα σπουδών της αμερικανικής ιστορίας γύρω από τα δυνατά σημεία της Αμερικής.

Το Hillsdale αρνείται να δεχτεί δημόσια κονδύλια για να μπορεί να είναι «ελεύθερο από κυβερνητικές εντολές». Αντ’ αυτού, δέχεται μεγάλα ποσά από ιδρύματα και «διαδρομές δωρεών» από δεξιά εταιρικά στελέχη και τις οικογενειές τους. Το Ίδρυμα Charles Koch Foundation έχει δωρίσει πάνω από 300.000 δολάρια στο Hillsdale από το 2015 και το DonorsTrust έδωσε πάνω από 3,6 εκατομμύρια δολάρια από το 2014, συμπεριλαμβανομένων 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Η σχολή έχει επίσης βρει γενναιόδωρους ευεργέτες στην οικογένεια DeVos, γνωστή για την περιουσία της Amway, και στους γονείς της Betsy DeVos, τους Princes.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της ακαδημίας που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, η νέα ακαδημία θα εργαστεί «για να εκπαιδεύσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το ευρύ κοινό σχετικά με σημαντικές ανακαλύψεις και ιδέες που διαφορετικά θα μπορούσαν να αγνοηθούν από τα επιστημονικά περιοδικά και τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης». Για να το επιτύχει αυτό, η ακαδημία σχεδιάζει να φιλοξενεί επιστημονικά εργαστήρια και συνέδρια, να δημοσιεύει ακαδημαϊκές εργασίες και να συμμετέχει σε «προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην κυβέρνηση».

Αλλά ο Φέλντμαν δεν το πιστεύει.

«Δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την επιστήμη», είπε. «Έχουν κάνει λάθος για την πανδημία ξανά και ξανά. Χρησιμοποιούν το κύρος τους ως «ειδικοί» για να προωθήσουν πολιτικές που αδιαφορούν για τον συνεχιζόμενο μαζικό θάνατο».

https://www.dailyposter.com/how-the-koch-network-hijacked-the-war-on-covid/

Editor’s note: This story was produced in partnership with the Center for Media and Democracy.

[DEC 22, 2021 WALKER BRAGMAN, ALEX KOTCH]

Μετάφραση: Κοινοτοπία του Κακού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s