Covid και Καπιταλιστική Αναδιάρθρωση – Κινηματικό Ντοκιμαντέρ

https://athens.indymedia.org/post/1613613/

από StrayCats

15/07/2021 4:57 μμ.

Οπότε γιατί να σταματήσει ένα κράτος τμήματα της οικονομίας του και -φαινομενικά τουλάχιστον- να την βλάψει;Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η βασική λειτουργεία του αστικού κράτους. Το κράτος λοιπόν είναι πρώτα και κύρια ο συλλογικός εκφραστής και εγγυητής τωνσυμφερόντων του εθνικού του κεφαλαίου. Όταν λοιπόν τα κράτη βγαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο και αναστέλλουν κομμάτια της οικονομίας τους, αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζουν και οργανώνουν κεντρικά τομετασχηματισμό της οικονομίας τους. Και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μας. Τα κράτη προχωράνε στην επιβολή ενός νέου καπιταλιστικού παραδείγματος. Γι’ αυτό και όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που παίρνονται για τον covid δεν αφορούν στην υγεία μας. Η καπιταλιστική αναδιάρθρωση που πραγματοποιούν τα κράτη προϋποθέτει την καταστροφή του κεφαλαίου που είναι οπισθοδρομικό και κρατάει την οικονομία προσκολλημένη στο παρελθόν*, την πειθάρχηση της εργατικής τάξης στην νέα καπιταλιστική πραγματικότητα, την αλλαγή των συνηθειών μας και της ίδιας της καθημερινότητας, την αναβάθμιση του κατασταλτικού κρατικού μηχανισμού για τη διαχείριση των κοινωνικών αντιδράσεων που θα προκύψουν από την επικείμενη βίαιη περαιτέρω υποτίμηση των ζωών μας. Γι’ αυτό και ο ιός, τα λοκντάουν και οι απαγορεύσεις θα διαρκέσουν τόσο όσο είναι απαραίτητο ώστε να εδραιωθεί η μετάβαση στο νέο καπιταλιστικό μοντέλο και θα αποτελούν μόνιμο εργαλείο στο οπλοστάσιο της νέας κανονικότητας. Τα λοκντάουν και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συνάθροισης είναι η πολιτική τεχνολογία για την βίαιη επιβολή της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης και χτίζουν το μονόδρομο που οδηγεί στην νέα καπιταλιστική πραγματικότητα. Αυτή την άποψη προσπαθήσαμε να την τεκμηριώσουμε μέσα από τα λόγια των ίδιων των αφεντικών, των κρατικών αξιωματούχων και των think tanks τους στο παρακάτω ντοκιμαντέρ.


Δυο λόγια για το πρότζεκτ

Τον τελευταίο χρόνο είδαμε κάθε κοινωνική σχέση από την εργασία μέχρι και την κοινωνικοποίηση μας, την ίδια την καθημερινότητά μας να αλλάζει. Αυτή η βίαιη αλλαγή επιβλήθηκε από τα κράτη με την αφορμή ενός ιού. Ενός ιού που η επικινδυνότητα του διογκώθηκε μεθοδευμένα από τους επιταγμένους ειδικούς επιστήμονες των κρατών και τα μίντια που δεν σταμάτησαν να εκβιάζουν την κοινωνική συναίνεση με εικόνες θανάτου. Αν κοιτάξει κανείς τα πρωτοσέλιδα στον δυτικό κόσμο από το περασμένο Μάρτη μέχρι σήμερα θα νομίζει ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. Κάθε βδομάδα είναι κρίσιμη, κάθε φορά τα μέτρα δεν είναι αρκετά και οι μόνες που φέρουμε ευθύνη πάντα για τα αυταρχικά μέτρα τα οποία επιβάλλονται είμαστε όσες δεν δείχνουμε την απαιτούμενη κοινωνική υπευθυνότητα,δεν πειθαρχούμε αρκετά δηλαδή σε ότι αποφασίζει και διατάζει το κράτος για το καλό μας.

Στην πραγματικότητα ωστόσο ο κορονοϊός δεν αποτελεί θέμα δημόσιας υγείας. Η δημόσια υγεία στον καπιταλισμό αφορά κυρίως σε δύο πράγματα. Πρώτον, στη διαχείριση της ομαλής αναπαραγωγής της εργατικής τάξης για την ομαλή αναπαραγωγή του κεφαλαίου. Υπό αυτό το πρίσμα ένας ιός χαμηλής θνησιμότητας που σκοτώνει μάλιστα άτομα με μέση ηλικία τα 80 σχεδόν έτη δεν αποτελεί απειλή για την εύρυθμη καπιταλιστική λειτουργία. Το αντίθετο θα λέγαμε αφού οι ηλικιωμένοι είναι μη παραγωγικές ομάδες και άρα εξορισμού αναλώσιμες και κοστοβόρες για το κεφάλαιο. Δεύτερον, αφορά στον ταξικό συσχετισμό δυνάμεων. Το βαθμό δηλαδή που τα κράτη αναγκάζονται να παρέχουν κάποιες υπηρεσίες προκειμένου να νομιμοποιούν την ύπαρξή τους στα μάτια της εργατικής τάξης. Και υπό αυτό το πρίσμα όμως ο κορονοϊός δεν προκάλεσε κοινωνικές εξεγέρσεις από κινήματα που πενθούσαν τους νεκρούς τους λόγω κρατικής αδιαφορίας. Αντιθέτως, οι υποτιθέμενες εκατόμβες των νεκρών όχι μόνο δεν ήρθαν ποτέ αλλά ήταν εξαρχής κρατική προπαγάνδα όπως άλλωστε κρατικής έμπνευσης ήταν και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα λοκντάουν για την υποτιθέμενη προστασία μας και μάλιστα προληπτικά.

Οπότε γιατί να σταματήσει ένα κράτος τμήματα της οικονομίας του και -φαινομενικά τουλάχιστον- να την βλάψει;Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η βασική λειτουργεία του αστικού κράτους. Το κράτος λοιπόν είναι πρώτα και κύρια ο συλλογικός εκφραστής και εγγυητής των συμφερόντων του εθνικού του κεφαλαίου. Όταν λοιπόν τα κράτη βγαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο και αναστέλλουν κομμάτια της οικονομίας τους, αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζουν και οργανώνουν κεντρικά τομετασχηματισμό της οικονομίας τους. Και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μας. Τα κράτη προχωράνε στην επιβολή ενός νέου καπιταλιστικού παραδείγματος. Γι’ αυτό και όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που παίρνονται για τον covid δεν αφορούν στην υγεία μας. Η καπιταλιστική αναδιάρθρωση που πραγματοποιούν τα κράτη προϋποθέτει την καταστροφή του κεφαλαίου που είναι οπισθοδρομικό και κρατάει την οικονομία προσκολλημένη στο παρελθόν*, την πειθάρχηση της εργατικής τάξης στην νέα καπιταλιστική πραγματικότητα, την αλλαγή των συνηθειών μας και της ίδιας της καθημερινότητας, την αναβάθμιση του κατασταλτικού κρατικού μηχανισμού για τη διαχείριση των κοινωνικών αντιδράσεων που θα προκύψουν από την επικείμενη βίαιη περαιτέρω υποτίμηση των ζωών μας. Γι’ αυτό και ο ιός, τα λοκντάουν και οι απαγορεύσεις θα διαρκέσουν τόσο όσο είναι απαραίτητο ώστε να εδραιωθεί η μετάβαση στο νέο καπιταλιστικό μοντέλο και θα αποτελούν μόνιμο εργαλείο στο οπλοστάσιο της νέας κανονικότητας. Τα λοκντάουν και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συνάθροισης είναι η πολιτική τεχνολογία για την βίαιη επιβολή της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης και χτίζουν το μονόδρομο που οδηγεί στην νέα καπιταλιστική πραγματικότητα. Αυτή την άποψη προσπαθήσαμε να την τεκμηριώσουμε μέσα από τα λόγια των ίδιων των αφεντικών, των κρατικών αξιωματούχων και των think tanks τους στο παρακάτω ντοκιμαντέρ.

*Παραθέτουμε ενδεικτικά ένα παράδειγμα. Το νέο καπιταλιστικό μοντέλο όπως θα δούμε στο ντοκιμαντέρ βασίζεται στην ψηφιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων φυσικών δραστηριοτήτων στην παραγωγή, την κατανάλωση, την κοινωνική ζωή. Κεντρικό μέρος σε αυτό κατέχει η μετάβαση στις ψηφιακές συναλλαγές κόντρα στη χρήση μετρητών.Ωστόσο, σε όλες τις χώρες και όχι μόνο στην Ελλάδα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ισχυρά πλειοψηφικές αριθμητικά. Για να μπορέσει η νέα ψηφιακή οικονομία να πάρει σάρκα και οστά αυτές οι επιχειρήσεις οι οποίες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών λιανικής αγοράς πρέπει αναγκαστικά να γίνουν ηλεκτρονικές. Ωστόσο, κανένα κράτος δε θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα διάλογο με τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στην επικράτειά του και να περιμένει πότε και αν αυτές θα προχωρούσαν από μόνες τους σε τέτοιου είδους λειτουργικές αλλαγές και επενδύσεις. Αντιθέτως θα έπρεπε να εξαναγκαστούν όπως ακριβώς θα έπρεπε να εξαναγκαστούν και οι καταναλωτές να αλλάξουν τις συνήθειές τους στον τρόπο που κάνουν αγορές.

Project: Covid και Καπιταλιστική Αναδιάρθρωση

Το ντοκιμαντέρ αυτό χωρίζεται σε δύο αυτόνομα μέρη. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από 3 κομμάτια/βίντεοστα οποία προσπαθούμε να τεκμηριώσουμε τους παραπάνω μας ισχυρισμούς. Το πρώτο κομμάτι αφορά στο ποια ήταν η καπιταλιστική πραγματικότητα και οι σχεδιασμοί των αφεντικών πριν το κορονοϊό. Απόσπασμα απότο 1ο κομμάτι:

«Το υπάρχον καπιταλιστικό μοντέλο έχει σταματήσει να είναι αποτελεσματικό για τα αφεντικά και ειδικότερα στηδύση. Οι καπιταλιστικές οικονομίες είναι σε αδιέξοδο, η παραγωγικότητα της εργασίας είναι στο πιο χαμηλόεπίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, οι διακρατικοί ανταγωνισμοί έχουν οξυνθεί και ο παγκόσμιος συσχετισμόςδυνάμεων αμφισβητείται πλέον ανοικτά. Η καπιταλιστική αναδιάρθρωση που σχεδιάζεται και είναι σε εξέλιξη αναμένεται να δώσει λύσεις εκτινάσσοντας την παραγωγικότητα της εργασίας και τα κέρδη και εξασφαλίζοντας τηνανταγωνιστικότητα των δυτικών οικονομιών. Η αναδιάρθρωση ωστόσο απαιτεί την αντιμετώπιση χρόνιωνπροβλημάτων …»

Link: https://www.bitchute.com/video/2YNZ1FVqfdIr/

Το δεύτερο κομμάτι αφορά στο τι εμπόδια και αντιστάσεις αντιμετώπιζε η καπιταλιστική αναδιάρθρωση πουσυνέβαινε ήδη πριν την κορονοκρίση και γιατί ήταν κρίσιμης σημασίας να επιταχυνθεί αυτή η αναδιάρθρωση. Απόσπασμα από το 2ο κομμάτι:

«… πρέπει να ξαναφτιαχτεί το σύνολο των κοινωνικών σχέσεων. Να αλλάξουν οι κοινωνικές συνήθειες και να δημιουργηθούν νέες κοινωνικές ανάγκες. Πρέπει να αλλάξει η σχέση του κράτους με τις επιχειρήσεις και τουκράτους με τους υπηκόους του. Και για να επιβληθεί αυτή η νέα πραγματικότητα πρέπει να εξασφαλιστεί ηαπαραίτητη κοινωνική συναίνεση. Ωστόσο, αν και οι αλλαγές προς το νέο καπιταλιστικό παράδειγμα προχωρούσαν ήδη, ο βηματισμός ήταν πολύ πιο αργός από ότι απαιτεί η κατάσταση των οικονομιών και ο ανταγωνισμός πουμαίνεται ανάμεσα στα κράτη. Τα δυτικά κράτη δεν είχαν άλλη επιλογή από το να προωθήσουν την καπιταλιστική αναδιάρθρωση …»

Link: https://www.bitchute.com/video/HNJW7cDt74J4/

Το τρίτο κομμάτι αφορά στο πως η κατασκευή της κορονοκρίσης έπαιξε τον ρόλο του καταλύτη για την επέλασητης νέας καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης.

Απόσπασμα από το 3ο κομμάτι:

«… Τα επιβαλλόμενα lockdown, αν και άχρηστα για την καταπολέμηση του ιού, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο βίαιοfast forward προς το νέο καπιταλιστικό παράδειγμα … Τα κράτη λοιπόν βγαίνουν δυναμικά στο προσκήνιοσυγκεντρώνοντας ακόμα μεγαλύτερη εξουσία, οργανώνουν κεντρικά, επιβάλλουν και επιβλέπουν την απαιτούμενη δημιουργική καταστροφή κεφαλαίου που απαιτείται για τη μετάβαση. Στο δρόμο τους πρέπει να καταστρέψουντην παλιά κανονικότητα που είναι πλέον καπιταλιστικά οπισθοδρομική. Μαζί της καταστρέφουν και τα κομμάτιατου κεφαλαίου που είναι προσκολλημένα σε αυτή την κανονικότητα …»

Link: https://www.bitchute.com/video/jV7qn7l0Q9yX/

Το πρώτο μέρος αφορά στο ιστορικό της δημιουργίας της κορονοκρίσης. Το σχετικό βίντεο τελείωσε στα τέλη του 2020 και από τότε έχουν προκύψει πολλά νέα στοιχεία που κάνουν ακόμα πιο εξόφθαλμα τα ψέματα και τη χειραγώγηση που λαμβάνει χώρα μέχρι και σήμερα και που προφανώς θα συνεχίσει να συμβαίνει συστηματικά και μεθοδευμένα. Αυτό το μέρος προσπαθεί να καταδείξει ότι η υγειονομική κρίση είναι εξαρχής κατασκεύασμα των ισχυρότερων εθνικών κεφαλαίων και κρατών που τους ανήκουν τα διεθνή καθεστωτικά μίντια και καθορίζουν τις «αλήθειες» που εκφράζονται από το διεθνές επιστημονικό «ιερατείο». Στην προσπάθεια μας να σπάσουμε το μονοπώλιο της αφήγησης του τρόμου παραθέτουμε αντιφάσεις (αναπόφευκτο αποτέλεσμα του μεγέθους της χειραγώγησης που συμβαίνει) των επιστημόνων-ειδικών, μεθοδευμένες εκστρατείες παραποίησης της πραγματικότητας, απόψεις «αιρετικών» επιστημόνων και άλλα.

Πρώτη παρατήρηση: ακόμα και αν δε συμφωνούμε απαραίτητα με όσα λέγονται στο βίντεο από κάποιους από τους «αιρετικούς» ή/και δε μπορούμε να αποδείξουμε με τεχνικά επιχειρήματα ότι όσα λένε ισχύουν (όπως άλλωστε το ίδιο ισχύει και για όσα λένε οι καθεστωτικοί ειδικοί), θεωρούμε ότι γίνεται ξεκάθαρο ότι η κυρίαρχη αφήγηση είναι διάτρητη από παντού και ότι αν σπάσει το μονοπώλιο της καταρρέει. Αυτό το θεωρούμε σημαντικό καθώς η απόλυτη λογοκρισία μέσω της φίμωσης από τα μίντια (κλασικά και social), η λασπολογία, η παραπληροφόρηση και η εκστρατεία της εξουσίας ενάντια στα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίες έχει καταφέρει να τέθει τα ερωτήματα, τις απαντήσεις και τις απόλυτες αλήθειες της κόντρα ακόμα και σε κάθε κοινή λογική/επιχείρημα ενώ ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο λοιδωρεί και ξεμπερδεύει από κάθε διαφορετική άποψη ανεξαρτήτως του  περιεχομένου της. Πράγμα που δυστυχώς το βλέπουμε και στην ελλάδα όπου ακροδεξιοί που θεωρούν ότι πίσω από όλα βρίσκονται μασόνοι και άτομα/συλλογικότητες που κάνουν κριτική στις βιοτεχνολογίες και τα πιστοποιητικά απλά χαρακτηρίζονται «ψέκα», μερικές φορές ακόμα και από «συντρόφους» με ή χωρίς εισαγωγικά. Μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τι πεδία για την εξουσία ανοίγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορεί να γίνει κατανοητή αν κάποια δει το κομμάτι του ντοκιμαντέρ που αφορά το Social Credit System της Κίνας όπου η εξατομικευμένη πειθάρχηση και αυτοπειθάρχηση κάθε ατόμου στη βάση των συμπεριφορών που το κράτος ορίζει ως κοινωνικά υπεύθυνες ή επιζήμιες είναι πάρα πολύ κατατοπιστική.

Δεύτερη παρατήρηση: ακόμα και αν ο covid ήταν πραγματικά τόσο επικίνδυνος όσο προσπαθούν να μας πείσουν τα κράτη αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τότε θα αποδεχόμασταν όσα μας σερβίρονται ως επιστημονικές αλήθειες και ακόμα περισσότερο ότι θα ξεχνούσαμε ότι τα κράτη είναι πάνω απ’ όλα εθνικοί συλλογικοί καπιταλιστές και ως τέτοιοι δρουν πάντα.

Link: https://www.bitchute.com/video/hCtlhaPeNKXo/

StrayCats, Πρωτοβουλία Ενάντια στον Ολοκληρωτισμό

ΥΓ1: Το παρόν πρότζεκτ αν και σε μερικά σημεία έχει κάποιες αναφορές, ωστόσο σκοπίμως δεν ασχολείται με μια ουσιαστική κριτική στην επιστήμη, τα νέου τύπου εμβόλια, τις βιοτεχνολογίες και το νέο παράδειγμα της βιοπληροφορικής/βιοασφάλειας. Αυτά τα θέματα θα ήθελαν από μόνα τους άλλη μία σειρά από βίντεο για να μπορέσουν να αναπτυχθούνε σε ένα επαρκή βαθμό. Ωστόσο, αποτελούν βασικό και αναπόσπαστο τμήμα του νέου καπιταλιστικού παραδείγματος και πρέπει να αποτελέσουν κινηματικά πεδίο περισσότερης έρευνας, κριτικής και δράσης.

ΥΓ2: english version: https://www.bitchute.com/playlist/lwae1A3Xfnjw/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s