Το μυστήριο της προέλευσης του νέου κορονοϊού

EΦΣΥΝ – ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 22.05.2021, 18:38

Σπύρος Μανουσέλης

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία της νόσου Covid-19, η διαμάχη σχετικά με τα αίτια, την προέλευση και τη θεραπεία της τείνει να μετατραπεί από φλέγον βιοϊατρικό πρόβλημα της ανθρωπότητας σε μείζον ζήτημα γεωπολιτικής και οικονομικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Ενα πολύ σκληρό διεθνές παιχνίδι, στο οποίο η Κίνα μάταια επιχειρεί να αποκρύψει τη μεγάλη δυσφορία που της δημιουργεί το αίτημα της διεθνούς επιστημονικής διερεύνησης της προέλευσης του κορονοϊού. Μια έρευνα που, ενώ επίσημα ισχυρίζεται ότι την επιθυμεί διακαώς και το Πεκίνο, στην πράξη, κάνει ό,τι μπορεί για να την ελέγξει.

Ακολουθήστε μας στο Google news 

Η τελευταία επίσημη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστηρίζει ότι ο νέος ιός που ευθύνεται για την πλανητική επιδημία της νόσου Covid-19, προήλθε πιθανότατα από την τυχαία μετάλλαξη ενός κορονοϊού των νυχτερίδων. Κατόπιν, αυτός ο μεταλλαγμένος ιός άρχισε να μολύνει και άλλα είδη θηλαστικών ζώων που ζουν στην Κίνα, από αυτούς τους ενδιάμεσους ξενιστές μεταφέρθηκε πρόσφατα στους ανθρώπους.

Αραγε, πόσο εύλογο και τεκμηριωμένο είναι αυτό το κυρίαρχο, μέχρι σήμερα, επιστημονικό σενάριο; Και πώς μας βοηθά στην αντιμετώπιση της σημερινής επιδημίας ή για τις μελλοντικές ιογενείς επιδημίες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε;

Οπως θα δούμε, στο σημερινό και το επόμενο άρθρο, δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες με αυτό το σενάριο, το οποίο αρκετοί θεωρούν ότι είναι όχι μόνο ανεπαρκώς τεκμηριωμένο αλλά και απλοϊκό, αφού δεν εξηγεί τα βαθύτερα βιολογικά και ανθρωπογενή αίτια της πλανητικής κρίσης που βιώνουμε μετά την εισβολή του κορονοϊού.

Οι κορονοϊοί είναι μία μεγάλη και από δεκαετίες γνωστή οικογένεια ιών, είναι όλοι RNA ιοί, δηλαδή το γενετικό τους υλικό δεν είναι αποθηκευμένο σε μόρια DNA αλλά σε μόρια RNA. Οπως όλοι οι ιοί, οι κορονοϊοί δεν είναι σε θέση να πολλαπλασιάζονται και να διαδίδονται αυτόνομα, δηλαδή να αναπαραγάγουν τα γονίδιά τους και να συνθέτουν τις πρωτεΐνες τους από μόνοι τους, επομένως είναι αναγκασμένοι να «μολύνουν» τους οργανισμούς που διαθέτουν πραγματικά κύτταρα, δηλαδή έναν πλήρη βιοσυνθετικό μηχανισμό τον οποίο «καταλαμβάνουν» οι ιοί για να αναπαραχθούν.

Οταν αυτό συμβαίνει στους ανθρώπους, προκαλεί μια σειρά από ασθένειες: από ήπια κρυολογήματα μέχρι πολύ σοβαρότερα πνευμονολογικά σύνδρομα, όπως π.χ. το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής (ή MERS) και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ή SARS), για τα οποία ευθύνονται οι δυο προηγούμενοι κορονοϊοί.

Ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 που ευθύνεται για την τρέχουσα πλανητική επιδημία της νόσου Covid-19, εντοπίστηκε, πρώτη φορά επίσημα, τον Δεκέμβριο του 2019 στην πόλη Γουχάν της Κίνας, ενώ ποτέ μέχρι τότε δεν είχε βρεθεί σε άλλα είδη ζώων ή σε ανθρώπινους πληθυσμούς.

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή ΠΟΥ, ο κορονοϊός της νέας επιδημίας διαφέρει από τους άλλους κορονοϊούς που πλήττουν τους ανθρώπους και άρα δεν πρέπει να συγχέεται ούτε με τον βήτα κορονοϊό «MERS-CoV», που προκαλεί το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής ή MERS, ούτε με τον βήτα κορονοϊό «SARS-CoV», που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο ή SARS.

Μολονότι ανήκει στην ίδια οικογένεια με αυτούς τους δυο κορονοϊούς, ο SARS-CoV-2 διαφέρει τόσο γονιδιακά όσο και επιδημιολογικά από αυτούς. Ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανό ότι και οι τρεις αυτοί κορονοϊοί προήλθαν –δηλαδή διαφοροποιήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές– από άλλους κορονοϊούς που, στην αρχική τους μορφή, μολύνουν και μεταδίδονται μόνο στις ασιατικές νυχτερίδες. Το αποφασιστικό ερώτημα είναι: Πώς, γιατί και πότε κάποιοι κορονοϊοί έκαναν το εξελικτικό άλμα από τις νυχτερίδες σε άλλα είδη θηλαστικών ή και στους ανθρώπους;

Για να διερευνηθεί το ερώτημα σχετικά με την προέλευση και τη δυναμική της νέας επιδημίας, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε, στις 23 Οκτωβρίου 2020, ότι έχει ήδη ξεκινήσει ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με Κινέζους επιστήμονες. Στην πρώτη φάση αυτού του προγράμματος, μόνο οι Κινέζοι ειδικοί όφειλαν να διερευνήσουν και να ανασυγκροτήσουν την εξελικτική προέλευση και την τοπική δυναμική της διάδοσης του νέου κορονοϊού.

Οι πρώτες αποκλειστικά κινεζικές έρευνες αποτέλεσαν το θεμέλιο της δεύτερης φάσης του προγράμματος, στην οποία οι 10 ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του ΠΟΥ από διάφορες χώρες (Αγγλία, Αυστρία, Βιετνάμ, Γερμανία, Δανία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Κατάρ, Κάτω Χώρες, Ρωσία), σε στενή συνεργασία με Κινέζους ειδικούς, όφειλαν να πάνε στην Κίνα για να διερευνήσουν το πώς και το πότε ακριβώς εμφανίσθηκε ο νέος κορονοϊός στη μεγαλόπολη Γουχάν, που αριθμεί σχεδόν 11 εκατομμύρια κατοίκους.

Παρ’ όλα αυτά, στις αρχές Ιανουαρίου, η Κίνα δεν επέτρεψε την είσοδο και την παραμονή στη χώρα των μελών της διεθνούς επιτροπής ειδικών του ΠΟΥ, προβάλλοντας διαδικαστικές αντιρρήσεις για τις συμφωνημένες ημερομηνίες εισόδου τους στη χώρα. Γεγονός που προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στη διοίκηση του ΠΟΥ και ο διευθυντής του Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγεσούς αναγκάστηκε να δηλώσει δημόσια «Πολύ απογοητευμένος από τη στάση του Πεκίνου».

Πώς απάντησε η Κίνα στις καταγγελίες του ΠΟΥ για σκόπιμη παρεμπόδιση των διεθνών ερευνών; Επίσημα η Κίνα αρνήθηκε ότι επιχείρησε να παρεμποδίσει την είσοδο στη χώρα της ομάδας ξένων επιστημόνων που θα διερευνούσε τη ζωική προέλευση του κορονοϊού και διαβεβαίωσε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.

Στην πραγματικότητα, όμως, η φαινομενικά ανορθόδοξη στάση καχυποψίας της κινεζικής ηγεσίας απέναντι στις διεθνείς έρευνες ήταν κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητη, δεδομένου ότι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και άλλοι πολιτικοί κατηγόρησαν, από την αρχή και ευθέως, την Κίνα για σκόπιμη διάδοση του κορονοϊού.

Επομένως, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία της νόσου Covid-19, η διαμάχη σχετικά με τα αίτια, την προέλευση και τη θεραπεία της τείνει να μετατραπεί από φλέγον βιοϊατρικό πρόβλημα της ανθρωπότητας σε μείζον διακύβευμα της γεωπολιτικής και οικονομικής διαχείρισης της κρίσης.

Φυσική ή εργαστηριακή η προέλευση του κορονοϊού;

Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, η διεθνής αποστολή ειδικών πήγε τελικά στην Κίνα, έκανε τις έρευνές της στη Γουχάν και πριν από ενάμιση μήνα, στα τέλη Μαρτίου, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τα συμπεράσματα της επιτροπής.

Η επίσημη έκθεση υποστηρίζει ότι η επιδημία του νέου κορονοϊού που ευθύνεται για την επιδημική νόσο Covid-19 που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, οφείλεται πιθανότατα σε μετάλλαξη ενός κορονοϊού των νυχτερίδων, από αυτές ο μεταλλαγμένος ιός άρχισε να μολύνει ένα άλλο είδος θηλαστικών και από αυτούς τους ενδιάμεσους ξενιστές μεταπήδησε στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, προϊόν σύνθεσης των μελετών της πρώτης ή κινεζικής φάσης και της δεύτερης ή διεθνούς φάσης της έρευνας για την προέλευση και την εξέλιξη του ιού της νέας επιδημίας, το πιο πιθανό σενάριο που προέκυψε σχετικά με την εμφάνιση του νέου κορονοϊού ήταν και το πιο αναμενόμενο: δηλαδή η διάδοση του νέου κορονοϊού από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο, μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή.

Χωρίς, δυστυχώς, οι συντάκτες της έκθεσης να καταφέρουν να προσδιορίσουν το πότε ακριβώς μεταλλάχθηκε ο ιός των νυχτερίδων (πριν από πόσα χρόνια ή δεκαετίες;), ούτε ποιος είναι ο ενδιάμεσος ξενιστής, δηλαδή το μολυσμένο ζώο που τον μετέφερε στους ανθρώπους!

Αν πράγματι, ο στόχος των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν ο εντοπισμός και η ανάλυση των πρώτων ανθρώπινων φορέων του κορονοϊού στην πόλη Γουχάν, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να διαφωτίσουν την πρώτη εμφάνιση και την εξέλιξη του νέου ιού, τότε αυτό το πρόγραμμα αποδείχτηκε ελάχιστα διαφωτιστικό.

Για παράδειγμα, ελάχιστα διαφωτιστική αποδείχτηκε η, κατά τα άλλα, λεπτομερής έρευνα για το τι επάγγελμα έκαναν ή τι διατροφικές συνήθειες είχαν οι πρώτοι φορείς, αν π.χ. επισκέπτονταν συχνά τη μεγάλη αγορά άγριων ζώων και ιχθύων που, εσφαλμένα, θεωρείται η εστία ή, έστω, μία βασική πηγή διάδοσης της νέας επιδημίας στην Κίνα. Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, από τα 336 διαφορετικά είδη ζώων που αναλύθηκαν επειδή υπάρχουν στην αγορά της Γουχάν, κανένα δεν βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό και άρα δεν μπορεί να είναι φορέας του.

Ετσι, τα δυο αποφασιστικής σημασίας ερωτήματα: 1) πριν από πόσο χρόνο εμφανίσθηκε –πιθανότατα στις νυχτερίδες– ο νέος κορονοϊός και 2) ποιος ήταν ή εξακολουθεί να είναι ο ενδιάμεσος ζωικός ξενιστής του ευθύνεται για τη μόλυνση των πρώτων ανθρώπων στην Κίνα, παραμένουν αναπάντητα από την τελευταία έκθεση των ειδικών του ΠΟΥ.

Γεγονός που, αφενός, δημιουργεί υποψίες περί πιθανού «μαγειρέματος» των αποτελεσμάτων της έκθεσης και, αφετέρου, ενισχύει τα ήδη πολυάριθμα συνωμοσιολογικά σενάρια που υποστηρίζουν –εξίσου ατεκμηρίωτα!– τη δημιουργία του νέου κορονοϊού σε κάποια σκοτεινά βιοτεχνολογικά εργαστήρια κατασκευής βιολογικών όπλων.

Επειδή, πολλοί «ειδικοί» κάνουν τους… Κινέζους

Πριν από έναν χρόνο, η υποψία ότι η πανδημία της νόσου Covid-19 ενδέχεται να οφείλεται σε κάποιο εργαστηριακό ατύχημα, απορριπτόταν από τους περισσότερους επιστήμονες και καταγγέλλονταν από όλα τα υπεύθυνα επιστημονικά περιοδικά και τους διεθνείς οργανισμούς ως μια καθαρά συνωμοσιολογική εικασία που στερείται σοβαρότητας και άρα δεν θα έπρεπε να την παίρνουμε σοβαρά, ούτε καν να την εξετάσουμε.

Ομως, έπειτα από 15 μήνες επιδημίας, η ακριβής προέλευση του κορονοϊού που σχετίζεται με τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη παραμένει ένα ενοχλητικό μυστήριο. Επομένως, η σοβαρή εξέταση της εικασίας, αλλά και εξίσου νόμιμου σεναρίου, ότι δηλαδή ο νέος κορονοϊός μπορεί να διαδόθηκε, αρχικά, από ένα εργαστηριακό ατύχημα στην πόλη Γουχάν δεν φαντάζει πλέον τόσο παράλογη και, οπωσδήποτε, δεν μπορεί πια να αποσιωπάται και ποτέ να μην ελέγχεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια.

Γεγονός που αποδεικνύεται από μία εκτενή επιστολή-διακήρυξη που μόλις δημοσιεύτηκε στο εγκυρότατο διεθνώς επιστημονικό περιοδικό «Science». Την επιστολή υπογράφουν 18 κορυφαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ένας από τους πιο σημαντικούς παγκοσμίως ερευνητές των κορονοϊών, οι οποίοι, με το κύρος και τη βαρύτητα της άποψής τους, υποστηρίζουν ότι απαιτείται, επειγόντως, μια νέα βαθύτερη και εκτενέστερη επιστημονική έρευνα όλων των πιθανών αιτιών και των ανθρωπογενών συνθηκών που σχετίζονται με την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στην Κίνα.

Εμφανώς δυσαρεστημένοι από την πολυαναμενόμενη αλλά ανεπαρκή έκθεση του ΠΟΥ, προτρέπουν τα κινεζικά εργαστήρια και τις κρατικές υπηρεσίες «Να δημοσιεύσουν όλα τα σχετικά δεδομένα που διαθέτουν», για επιτρέψουν την μια ανεξάρτητη και εκτεταμένη ανάλυσή τους. Οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη όλες τις πιθανές επιστημονικές υποθέσεις για να εξηγήσουμε το «εξελικτικό άλμα» (Spillover) που οδήγησε στην εμφάνιση του κορονοϊού, είτε στη φύση είτε σε εργαστήριο, έως ότου θα έχουμε στη διάθεσή μας επαρκή εμπειρικά δεδομένα», όπως πολύ χαρακτηριστικά γράφουν στην επιστολή τους αυτοί οι σπουδαίοι επιστήμονες.

Η επιστολή ήταν μια ιδέα δυο κορυφαίων Αμερικανών επιστημόνων, του David Relman, μικροβιολόγου στο πανεπιστήμιο Stanford και του Jesse Bloom, ιολόγου στο Πανεπιστήμιο Washington. Οι οποίοι αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους με όσους διαφωνούν με τα επιστημονικά ανεπαρκή και αυθαίρετα συμπεράσματα της έκθεσης των ειδικών του ΠΟΥ και της Κίνας.

Πράγματι, όπως είδαμε, η έκθεση καταλήγει στο ανεπαρκώς τεκμηριωμένο από τα διαθέσιμα δεδομένα και άρα επιστημονικά ανεπαρκές συμπέρασμα ότι η πιο πιθανή εξήγηση της νέας πανδημίας είναι ότι ο κορονοϊός, αφού μεταλλάχθηκε στις νυχτερίδες έφτασε στους ανθρώπους μέσω ενός ενδιάμεσου ζωικού ξενιστή, χωρίς πουθενά να προσδιορίζεται το πότε ή το γιατί προέκυψαν αυτές οι μεταλλάξεις, ούτε καν ποιος ήταν ο περιβόητος ενδιάμεσος ξενιστής!

Ενα εντελώς αυθαίρετο συμπέρασμα, για τους 18 επιστήμονες που υπογράφουν την επιστολή, επισημαίνοντας, επιπλέον, ότι είναι ένα συμπέρασμα που αποκλείει τη δυνατότητα να εξεταστούν άλλες εξίσου εύλογες και πιθανές εξηγήσεις. Για παράδειγμα, η τυχαία, δηλαδή μη εσκεμμένη διαρροή του νέου κορονοϊού από ένα ατύχημα ή και από ανθρώπινη αβλεψία στο κορυφαίο Ινστιτούτο Ιολογικών Ερευνών της Κίνας, που όλως τυχαίως βρίσκεται στην πόλη Γουχάν όπου πρωτοεμφανίσθηκε η επιδημία του ιού SARS CoV-2.

Εξάλλου, το μόνο που δεν μπορεί να αρνηθεί η Κίνα είναι ότι, για άλλη μία φορά, αποδείχτηκε επωαστήριο νέων ιδιαίτερα βλαπτικών κορονοϊών και δεδομένου ότι στην Γουχάν δεν ζουν οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι που ως ξενιστές μπορούν μεταφέρουν τους κορονοϊούς, είναι εύλογο να διερευνηθεί και η πιθανότητα διαρροής του νέου κορονοϊού από ατύχημα στο Ινστιτούτο Ιολογικών Ερευνών της Γουχάν. Ομως, για τη σημασία της ύπαρξης εναλλακτικών επιστημονικών προσεγγίσεων τόσο για την κατανόηση όσο και για την αντιμετώπιση των ιογενών επιδημιών θα πούμε περισσότερα στο επόμενο άρθρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s