Η κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία προσωπικής μεταμόρφωσης

https://www.holisticlife.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7/item/2315-i-krisi-tis-mandimias-os-efkeria-prosopikis-metamorfosis

Κατηγορία Αυτοβελτίωση

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 08:07 Διαβάστηκε 375 φορές

Τεύχος 103 Κοινωνική Λειτουργός, Υπαρξιακή Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Περιγραφή: Η κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία προσωπικής μεταμόρφωσης

Σε όλη την πορεία της ζωής του ο άνθρωπος είναι μέλος συστημάτων (σχολείο, εργασία, φίλοι κ.α.), ωστόσο το πιο σημαντικό και καθοριστικό σύστημα στο οποίο ανήκει από την πρώτη στιγμή της γέννησής του είναι αυτό της οικογένειας. Τα μέλη μιας οικογένειας αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοπροσδιορίζονται. Κάθε μέλος συνδέεται με όλα τα υπόλοιπα μέλη με ένα πλέγμα σχέσεων που καθορίζει την πορεία και την εξέλιξη όλων. Η κοινωνία αποτελεί ένα μεγαλύτερο σύστημα μέσα στο οποίο ανήκει η οικογένεια και τα μέλη που την απαρτίζουν.
Συνεπώς ένα συνταρακτικό γεγονός, όπως η πανδημία την οποία διανύουμε, έχει άμεση επίδραση σε οικογενειακό και ατομικό επίπεδο. Ως σύνολο υποχρεούμαστε να ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνονται, παράλληλα καλούμαστε να ανακαλύψουμε  προσωπικούς τρόπους διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης. Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό βιώνουμε πολλαπλά και έντονα συναισθήματα· φόβο, ανησυχία για εμάς και τους αγαπημένους μας, αγωνία για την υγεία μας, αβεβαιότητα για το μέλλον, εξάντληση από την παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας, κούραση από την τήρηση των μέτρων και των περιορισμών, άγχος για τα οικονομικά και πολλά άλλα.
Η εξωτερική κρίση, που αυτή την περίοδο εκδηλώνεται με τη μορφή της πανδημίας, αντανακλά εσωτερικές κρίσεις που βιώσαμε ή βιώνουμε στην προσωπική μας διαδρομή. Διαπροσωπικές συγκρούσεις, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, προβλήματα στο εργασιακό περιβάλλον ή στέρηση της εργασίας, η απουσία νοήματος και χαράς είναι προκλήσεις που κάθε άνθρωπος καλείται να διαχειριστεί στην καθημερινότητά του.  
Η συνειδητοποίηση της ευαλωτότητας και φθαρτότητας της ανθρώπινης φύσης μας που κυριαρχεί αυτή την περίοδο δύναται να μας οδηγήσει στο να αποφασίσουμε να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας, τις οποίες έως τώρα αναβάλαμε ή δεν τολμούσαμε. Η παρούσα κατάσταση αποτελεί μία ιδιαίτερη ευκαιρία για σύνδεση με τον εαυτό μας. Η ψυχοθεραπεία είναι ένας τρόπος σύνδεσης με την εσωτερική μας αλήθεια· αποτελεί ένα ανεκτίμητο δώρο, μία επένδυση ζωής που μπορεί να προσφέρει o άνθρωπος στον εαυτό του.
Πώς μπορεί η Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία να βοηθήσει τον θεραπευόμενο και συγκεκριμένα σε περιόδους όπου καλείται να διαχειριστεί μία κρίση; 
Η Υπαρξιακή προσέγγιση είναι μία θεραπευτική στάση που δεν ενοχοποιεί ούτε καλύπτει την κρίση. Ο ψυχοθεραπευτής φωτίζει το δρόμο του θεραπευόμενου, ώστε να επεξεργαστεί την προσωπική του ιστορία, να συνδέσει – γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν και να νοηματοδοτήσει την κρίση την οποία βιώνει.
Οι άνθρωποι όταν αναζητούν βοήθεια μέσα από την ψυχοθεραπεία πολλές φορές βιώνουν έντονη συμπτωματολογία ή φέρουν ένα πλήθος αρνητικών συναισθημάτων – δυσκολιών μέσα στα οποία δυσφορούν και θέλουν να απαλλαγούν. 
Όμως το πρώτο βήμα που καλείται να κάνει ο θεραπευόμενος είναι να αποδεχτεί το σύμπτωμα και όχι να το πολεμήσει. Η δυσκολία που αντιμετωπίζει είναι ένας τρόπος που η εσωτερική του σοφία τον καλεί να κοιτάξει μέσα του. Πίσω από το πρόβλημα το οποίο τον φέρνει στην θεραπεία βρίσκονται συναισθήματα, επιθυμίες, ανάγκες, ταλέντα, ομορφιά τα οποία απώθησε για να μπορέσει να υπάρξει μέσα στο οικογενειακό του πεδίο, για να καταφέρει να επιβιώσει.
Τα ερωτήματα που μπορούν να τεθούν είναι άπειρα και εξατομικευμένα ανάλογα με την προσωπική μοναδική ιστορία του καθενός.
Πώς θα επιτρέψω την υγεία όταν στην οικογένεια μου κυριαρχούσε η ασθένεια;
Πώς θα επιλέξω την οικονομική αφθονία όταν στην οικογένεια μου κυριαρχούσε η στέρηση;
Πώς θα βγω από ένα πένθος εάν δεν επιτρέψω στον εαυτό μου να βιώσει όλα τα συναισθήματα που φέρει μία απώλεια;
Πώς θα εκφράσω την προσωπική μου ταυτότητα όταν αυτή καταγραφόταν ως απειλή για τα υπόλοιπα οικογενειακά μέλη;
Μέσα στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή δίνεται ο χώρος και ο χρόνος για την επεξεργασία των επώδυνων συναισθημάτων που απορρέουν από μία κρίση. Μέσα από τη βουτιά στα έγκατα του εαυτού που απαιτεί η επεξεργασία του πόνου, ο θεραπευόμενος επανεξετάζει και επαναπροσδιορίζει τη φιλοσοφία του για τη ζωή, τις αξίες, τα σχέδια, τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις ελπίδες του. Μέσα από αυτή την διεργασία γίνεται δυνατότερος και σοφότερος. Οι προσωπικές αλλαγές τις οποίες επιτυγχάνει επηρεάζουν θετικά όχι μόνο τον ίδιο αλλά και το οικογενειακό του πεδίο και κατ επέκταση άλλα συστήματα μέσα στα οποία βρίσκεται.
Βαθιά υπαρξιακά θέματα αναδύονται μέσα στην ψυχοθεραπευτική πορεία. Ποιος είμαι αληθινά; Πώς θέλω να ζήσω τη ζωή μου; Πώς επιθυμώ να σχετίζομαι με τους άλλους ανθρώπους; Πώς επιλέγω να σταθώ απέναντι στα σημαντικά γεγονότα της ζωής μου; Ποιοι είναι οι ρόλοι που μου δόθηκαν, είναι πλέον λειτουργικό για μένα να τους υπηρετώ; Έχω το δικαίωμα να είμαι ευτυχισμένος; Ποιο είναι το υπαρξιακό σύστημα στο οποίο θέλω να στηρίξω τη ζωή μου; Τι μου διδάσκει η δοκιμασία που περνάω; Δίνοντας απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ο θεραπευόμενος καλείται να προβεί στα δικά του συμπεράσματα που στη συνέχεια θα τον βοηθήσουν στην λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη της προσωπικής του ευθύνης στη ζωή.
Η Ψυχοθεραπεία την περίοδο της πανδημίας, είναι ένα ασφαλές πλαίσιο, μέσα στο οποίο ο θεραπευόμενος μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του από τις συνέπειες που φέρει η πανδημία στη ζωή του και να οδηγηθεί σε τρόπους διαχείρισης. Επιπλέον μαθαίνει να ακούει και να φροντίζει τον εαυτό του δημιουργώντας μία εσωτερική ασπίδα ψυχικής προστασίας.
Η δημιουργία ενός προγράμματος αυτοφροντίδας σε καθημερινή βάση, μέσα από το οποίο θα αντλεί ισορροπία, δύναμη και θα βιώνει ευεξία και χαρά αποτελεί μία έμπρακτη κίνηση αυτοαγάπης και ενισχύει την καλή σωματική και ψυχική κατάσταση. Σημαντικό μέρος της αυτοφροντίδας, είναι το να βιώνουμε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης και να εστιάζουμε στο παρόν και σε όλα αυτά που έχουμε καθώς αποτελούν το καύσιμο για να μπορούμε να υπάρχουμε και να προχωράμε. Η περίοδος που βιώνουμε μέσα στο σύνολο των δυσκολιών και των περιορισμών δεν αποτελεί μία παρένθεση στη ζωή μας. Είναι η ζωή μας. Εστιάζοντας στο εδώ και τώρα, σε όλα αυτά που έχω, ενισχύω την ανθεκτικότητα μου απέναντι στις εξωτερικές δυσκολίες.
Διασχίζοντας την διαδρομή με αυτό τον τρόπο η κάθε κρίση μετατρέπεται σε ευκαιρία προσωπικής μεταμόρφωσης!


Η Πολυκανδριώτη Μαρούσα είναι Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχοθεραπεύτρια με κατεύθυνση τη Συστημική Υπαρξιακή προσέγγιση. Σπούδασε στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Αθηνών και έχει λάβει πενταετή εκπαίδευση στην Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. Διαθέτει δεκαετή επαγγελματική εμπειρία, καθώς έχει εργαστεί παρέχοντας υπηρεσίες Συμβουλευτικής, σε Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, σε Ψυχιατρικές δομές και σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών.
Εργάζεται ως  Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, πραγματοποιώντας συνεδρίες ατομικής Ψυχοθεραπείας, ομαδικής Ψυχοθεραπείας και Θεραπείας Ζευγαριού.
Πληροφορίες: Κινητό: 6906 17 87 94 – email: marousapolik1@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s